Bedrijvenwegwijzer
Bedrijven
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Beek

Inhoud

Beek is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg.

De hoofdplaats is de gelijknamige plaats Beek. De huidige gemeente ontstond door de gemeentelijke herindeling in 1982. Hierbij werd vroegere gemeente Beek samengevoegd met de tot dan toe zelfstandige gemeente Spaubeek.

Kernen

De gemeente Beek telt vijf dorpen en het gehucht Kelmond. Daarnaast liggen er in en rondom Spaubeek vier buurtschappen die niet als wijken kunnen worden gerekend. In de gemeente zijn witte Limburgstalige plaatsnaamborden te vinden naast de officiële blauwe Nederlandstalige, de benamingen zijn door de lokale bevolking gekozen en kunnen afwijken van de Veldeke-spelling. Genhout is verdeeld in Groot Genhout en Klein Genhout.

Geografie

De kernen van de gemeente Beek zijn hoofdzakelijk verspreid over de dalen van de Geleenbeek, Keutelbeek en de Maas. Uitgezonderd hierop is Genhout met omgeving, dat gelegen is boven op het Centraal Plateau.

Deze gemeente heeft een vrij landelijk karakter weten te behouden ondanks de verstedelijking van het dorp Beek.

De belangrijkste bronnen van inkomsten en werkgelegenheid zijn het Sittard-Geleense industriecomplex Chemelot en de luchthaven Maastricht Aachen Airport, die op het grondgebied van de gemeente zelf ligt en in de wandeling nog steeds, zoals vroeger, Vliegveld Beek wordt genoemd.

Sinds 1970 heeft Beek een zusterstad, Gundelfingen an der Donau.

Bezienswaardigheden

  • Complex van het vroegere Kasteel Sint-Jansgeleen met ruïne van het slot, gerestaureerde en bewoonde voorhof (kasteelhoeve met voormalige pachterswoning) en watermolen (Sint-)Jansmolen, op grondgebied van de dorpskern Spaubeek, aan de Geleenbeek, vlak bij de spoorlijn van Heerlen naar Sittard en de A76, even ten zuidoosten van Geleen, en iets ten westen van NS-station Spaubeek.
  • Sint-Annakapel in buurtschap Oude Kerk, even ten noorden van NS-station Spaubeek.
  • De voormalige distilleerderij Jacques Hennekens te Beek is als museum ingericht. Dit Elsmuseum staat in het teken van de kruidenbitter Els La Vera.
  • Vrouwenbos.

Informatie
BurgemeesterMevr. Christine van Basten-Boddin
AdresRaadhuisstraat 9, 6191KA BEEK
Postbus20, 6190AA BEEK
Telefoon046-4389222
E-mailinfo@gemeentebeek.nl
Websitewww.gemeentebeek.nl
Inwoners16000
Oppervlakte21 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
 
© 2024 Bedrijvenwegwijzer.nl    Alle rechten voorbehouden.