Bedrijvenwegwijzer
Identificatiesystemen


A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Barneveld

Inhoud

Barneveld (Nedersaksisch: Barreveld of Bareveld) is een gemeente in het midden van Nederland, in de provincie Gelderland, regio De Vallei. De hoofdplaats is het gelijknamige dorp Barneveld.

Een inwoner van Barneveld wordt een Barnevelder genoemd.

Op 1 januari 1812 werden Garderen en Voorthuizen als twee zelfstandige gemeenten van Barneveld afgesplitst. Zes jaar later, op 1 januari 1818, werden deze gemeenten herenigd met Barneveld.

Geografie

De gemeente Barneveld ligt voor een groot deel in het centrale deel van de Gelderse Vallei. In het oosten en het noordoosten liggen de zandgronden van de Veluwe met bossen, heidevelden en in de buurt van Kootwijk het Kootwijkerzand. De gemeente wordt van oost naar west doorsneden door de Barneveldse Beek.

Godsdienst

De gemeente Barneveld is gelegen in de zogeheten Bijbelgordel. De gemeente heeft naar landelijke maatstaven veel inwoners met een bevindelijk-gereformeerde geloofsovertuiging. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd de SGP de grootste partij (8 zetels) en vormt samen met het CDA (5 zetels) en de ChristenUnie (6 zetels) een meerderheid in de gemeenteraad. Samen met de VVD vormen deze partijen het college.

Kerken

In de plaats is een groeiende meerderheid van de bevolking orthodox-protestants. De Hervormde Gemeente is de grootste kerkelijke gemeente. De grootste kerk is echter De Hoeksteen van de Gereformeerde Gemeente in Nederland met 2.550 zitplaatsen.

Media

De gemeente Barneveld telt diverse media. De Barneveldse Krant van de BDU Uitgevers komt dagelijks uit en bericht over zaken uit gemeente en regio. In de publicatie op donderdag staan ook de officiële gemeentepagina's, evenals in de advertentie-editie Barneveld huis-aan-huis (ook BDU). Verder is De Stentor van Wegener gericht op een deel van de gemeente Barneveld, als editie Veluws Dagblad. Wegener geeft verder in de gemeente Barneveld de gratis huis-aan-huis-krant Barneveld Vandaag uit. De lokale omroep van de gemeente is Radio Barneveld. Deze zendt op 93.1 FM op de kabel, 93.5 FM in de ether en via het internet uit.

Geschiedenis

De geschiedenis van de gemeente Barneveld gaat ver terug in de tijd. Barneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelderse Vallei en op de Veluwe. Al in de 13e eeuw gold Barneveld als een 'aanzienlijk dorp' en een voornaam handelscentrum. De naam van Jan van Schaffelaar is onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van Barneveld. Hij ging de geschiedenis in als held, die op 16 juli 1482 van de toren van de Oude Kerk sprong om het leven van zijn kameraden te redden.

De gemeente Barneveld telt ruim 53.000 inwoners, die in negen kernen wonen. Barneveld is tegenwoordig wereldwijd bekend van de kippen en de eieren. Natuurlijk is de pluimveesector belangrijk voor de economie, maar Barneveld is méér dan 'kip en ei'. Liefhebbers van musea komen aan hun trekken in het Veluws Museum Nairac aan de Langstraat in Barneveld, het Nederlands Pluimveemuseum aan de Valkseweg in Barneveld en het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum aan de Rijksweg in Terschuur. In de zomermaanden trekken de zes Oud Veluwse Markten (op zes donderdagen in juli en augustus) jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Het Internationale Ballonfiësta in augustus behoort tot één van de meest toonaangevende evenementen.

Informatie
BurgemeesterDhr. Jan Luteijn
AdresRaadhuisplein 2, 3771ER BARNEVELD
Postbus63, 3770AB BARNEVELD
Telefoon0342-495902
E-mailinfo@barneveld.nl
Websitewww.barneveld.nl
Inwoners55500
Oppervlakte176 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
 
© 2024 Bedrijvenwegwijzer.nl    Alle rechten voorbehouden.